ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΤΙΣ
12.15
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Νίκος Κατσαρός, Διευθυντης Τμηματος Διατροφολογίας New York College π.πρόεδροςς ΕΦΕΤ
Στις 16 Οκτωβρίου 2010 στην Ναιπόμπι της Κένυα εγκρίθηκε απο την UΝΕSCO του Οργανισμού Ηνωμενων Εθνών η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.Η πρόταση υπεβλήθη απο την Ισπανία,την Ιταλία,την Ελλάδα και το Μαρόκο.Καθε χώρα επρεπε να προτείνει μια πόλη χαρακτηριστική της Μεσογειακής Διατροφής ,Ετσι η Ιταλία πρότεινε το Σιλεντο,η Ισπανία την Σόρια,η Ελλάδα την Κορώνη και το Μαρόκο το Σεφσαουεν.Δημιουργήθηκε μία δικαιολογημένη πικρία απο τους Κρήτες που δεν προτάθηκε μια πόλη της Κρήτης αντιπροσωπευτική της Μεσογειακής Διατροφής αφου η Μεσογειακή Διατροφη ειναι κατ ουσία η Κρητική Διατροφή σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εφτά χώρες την δεκαετία του 60 και αναδείχθηκε η Κρητική Διατροφή ως σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας.Εκτοτε εμπορική εκμετάλλευση κυρίως απο την Ιταλία ,τις αλλες χώρες της Ευρώπης ,ΗΠΑ και αλλού. επεκράτησε ο όρος Μεσογειακή Διατροφή.
Επίσης κάθε χώρα έπρεπε να προτείνει ενα αντιπροσωπευτικό πιάτο,ετσι η Ιταλία πρότεινε το σπαγγέτι καπρέζε ,η Ισπανία τα παέλια,η Ελλάδα την χωριάτικη σαλάτα {που σωστότερα λέγεται ελληνική σαλάτα},και το Μαρόκο τα μαροκινά τατζίν .
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση της UNESCO « παρά τις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και τα διαφορετικά έθιμα που συνοδεύουν τους λαούς της Μεσογειου ,το ελαιόλαδο.το στάρι και το κρασί ειναι η χρυσή τριλογία που ενώνει ΄την Μεσόγειο και δημιουργεί τον διατροφικό της πολιτισμό».
Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής ή σωστότερα της Ελληνικής Διατροφης ειναι :
-φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής καθημερινά
-εσπεριδοειδή και μη επεξεργασμένα δημητριακά τέσσερις φορές την εβδομάδα.
-γαλακτοκομικά καθημερινά σε μικρές ποσότητες.
-στις σαλάτες και στο μαγείρεμα αποκλειστικά ελαιόλαδο.
-λευκό κρέας ,ψάρι.κοτόπουλο,γαλοπούλα μία ή δυο φορές την εβδομάδα.
-ενα ποτηρι κρασί {κατα προτίμηση κόκκινο} με το μεσημεριανό και βραδυνό γεύμα.
-κόκκινο κρέας μία φορά τον μήνα.
Η Μεσογειακή Διατροφη συνδυάζεται με μια ώρα την ημέρα φυσική δραστηριότητα.
Δυστυχώς η σημερινή διατροφή και ιδιαίτερα των νέων πολυ απέχει απο το πρότυπο της κρητικής διατροφης,το κρέας,το αλάτι, το ζωικό λιπος και τα αναψυκτικά {ζάχαρι} επικρατούν στα ταχυφαγεία και τα έτοιμα φαγητά.
Το ελαιόλαδο και γενικά η Μεσογειακή Διατροφη απο συστηματικές μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν εκτός του οτι δρουν ευεργετικά στην προλήψη της υπέρτασης ,του διαβήτη τυπου ΙΙ ,τα καρδιαγγειακά νοσήματα,και την παχυσαρκία εχουν ευεργετικά αποτελεσματα στν πρόληψη της νόσου Αλτσχαίμερ,της γεροντικής άνοιας,της νόσου του Πάρκινσον και την καταθλιψη.Ο ρόλος του ελαιολάδου ειναι ιδιαίτερα σημαντικός στην πρόληψη όλων των παραπάνω ασθενειών.
Η πολιτεία, τα Υπουργεία Υγειας, Παιδείας, Γεωργιας, τα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα ,καθώς επίσης οι επιστημονικές ενώσεις και οι κοινωνικοί φορείς εχουν μία ιδιαίτερη υποχρέωση να προβάλουν την Ελληνική Διατροφή ως διαχρονικό σύμβολο Υγειας ,Ευζωίας και Μακροζωίας.Πέραν αυτου η Ελληνική Διατροφή θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομία της χώρας{γεωργία,τουρισμό κλπ}.